LOG IND PÅlogo cat-dog

Har du glemt din adgangskode?

Udfyld e-mailadresse for at modtage et link til nulstilling af adgangskode.

loader image

LOG IND PÅ logo cat-dog

Vi har dig en e-mail

Klik på linket, og følg vejledningen for at nulstille din adgangskode. Har du endnu ikke modtaget en e-mail, bedes du tjekke din spammail.

LOG IND PÅ logo cat-dog

Tak! Vi har sendt en bekræftelsesmail til dig.

LOG IND PÅlogo cat-dog

Gendsend bekræftelses e-mail

Udfyld e-mailadresse for at modtage bekræftelsesmail.

loader image
dog play

LEG.

Hundelegetøj og lege: Sådan vælger du det rigtige til din hund

Hvad er det, de fleste hunde har til fælles uanset race, størrelse eller alder? De fleste hunde elsker naturligvis at lege. Måske er din hund alene hjemme hele dagen, og du er på udkig efter nyt legetøj, der kan berige dens dag? Eller måske er du træt af at spille bold og vil gerne have nogle alternative sjove udendørs og indendørs lege at foretage dig med din ven? Selv om det er første gang, du har hund, giver denne artikel dig nogle ideer til, hvordan du kan gøre din hunds legetid både sjov og mentalt stimulerende.

Hvorfor leg er så vigtigt for din hunds udvikling

Leg er også meget vigtig for din hundeven, hvad angår de fordele den giver med hensyn til følelser, fysik og indlæring. Først og fremmest: alle, også din hund har brug for at få afløb for sin energi, eller frigive ophobet energi, især efter en periode alene hjemme. Leg med din hund lærer den også social interaktion, færdigheder såsom at enes med andre hunde, børn eller dine naboer, samtidig med at det styrker jeres følelsesmæssige bånd. Det er også en god måde at forbedre dens koordinering og stimulere den mentalt, som andre fysiske aktiviteter, såsom at gå eller bare løbe, måske ikke gør. Endelig er der den ekstra fordel, at de fleste former for leg øger din hunds fysiske aktivitet, selv om det måske ikke er din første motivation til at gøre det muligt for den. Uanset om du leger med din hund en til en, eller sammen med en ven, indendørs i hjemmet i eller i haven, i parken med andre hunde, eller med et stykke legetøj, der tilhører hunden, så husk på, at det at lege altid skal være sjovt og afslappende for dit firbenede familiemedlem. Og tag det bare roligt, selv om du ikke har en masse tid lige pludselig. Også en kort legestund er god for din hund og indsatsen værd.

Tips for choosing the right toys and activities for your dog

LÆS MERE

Sjov og leg for hunde

Der er mange slags lege, du kan lege med din hund, som ikke kræver stor forberedelse eller kompliceret udstyr. Mens det ideelt set er bedst at lege udendørs, er det ikke altid muligt på grund af dårligt vejr eller mangel på en gård eller andre tilgængelige udendørs hundevenlige områder. Mange lege kan da også tilpasses til indendørs leg, selv om det måske bliver lidt mindre vildt. Her er nogle populære lege, hvoraf nogle kan foregå både indendørs og udendørs.

Hent. En liste over lege, du kan lege med din hund, er ikke fuldstændig uden at indeholde den klassiske leg »hent«. Det indebærer at kaste en bold eller anden hundevenlig sikker genstand et stykke væk og bede din hund om at apportere den. Denne klassiske leg lyder let, men ikke alle hunde forstår instinktivt, at du vil have dem til at samle bolden eller genstanden op, men for de hunde, der forstår det, er den største udfordring ofte at få den til at give bolden fra sig. For at legen »hent« kan fungere, skal din hund først have lært det grundlæggende med at kalde den tilbage og kommandoen »giv slip«. Når først din hund er villig til at hente bolden og rent faktisk give den tilbage til dig, kan »hent« give jer timevis af sjov og god motion. Mens »hent« klart er sjovere udendørs, kan man lege en tilpasset udgave indendørs, hvis du ikke kaster bolden for langt væk, og du vælger et nogenlunde ryddet område, hvor din hund kan bevæge sig frit og der ikke er risiko for, at den løber ind i ting. 

Skjul: Det er en glimrende leg at lege med din hund og et andet medlem af familien, både indendørs og udendørs. Derhjemme fortæller du din hund eller hvalp, at den skal blive sammen med den anden person, mens du gemmer dig i et andet værelse. Kald på den, og når den finder dig, skal du ønske den tillykke og belønne den med masser af hengivenhed og en godbid. Denne leg er også sjov udendørs. Du skal bare sørge for ikke at gemme dig for langt væk fra din hund og være sikker på, at den allerede er optrænet til at blive og komme, når du kalder på den. Hvis din hund har selvbeherskelse til at være for sig selv, mens du gemmer dig, kan du også lege skjul alene med den.

Hunde-frisbee: Dette spændende spil er bedst udendørs. Nogle hunde forstår omgående, at de forventes at fange skiven og give den tilbage, mens andre har behov for noget vejledning. Du skal først lære den skiven at kende ved at opmuntre den til at samle den op i munden. Når din hund er tryg ved at samle skiven op, skal du lære den kommandoen »giv« ved at belønne den med et knus eller en godbid, når den giver dig skiven tilbage. Øv jer så ved at kaste skiven til den på meget kort afstand. Hvis hunden fanger den, så beløn den igen og øg gradvis afstanden, hver gang du kaster skiven. Legen giver masser af sjov og er god motion for din hund. Det giver den masser af mulighed for at løbe og springe samtidig med, at der trænes i at apportere. Sørg for at købe en skive fremstillet specielt til hunde, idet en frisbee til mennesker kan skade din hund og være vanskelig at fange. Denne leg er meget pladskrævende. Sørg for, at der ikke er børn i nærheden for at forhindre, at nogen ved et uheld bliver ramt.

Lege med lugt: Hunde er født med en utrolig lugtesans, som de i historiens lys brugte til at spore bytte med. De fleste hunde har i dag som vores husfæller ikke muligheden for at udnytte denne forbløffende færdighed. Lege med lugt er en givende måde at vække din hunds naturlige adfærd og udfordre dens sind. "Skjul tingen« er en enkel leg med lugt, hvor du først viser din hund en genstand med dens eller din lugt på (f.eks. et af dine stykker tøj eller noget af dens legetøj), derefter gemme genstanden i huset, så hunden kan lugte sig frem til den. Den første ting bør være let for den at finde, og skjulestederne bliver gradvist sværere. Hvis din hund finder tingen, kan du belønne den ved at give den et klap eller en godbid. En anden sjov leg er "hvilken hånd?". Vis din hund et yndlingslegetøj (som skal have din hunds lugt på sig) i den ene hånd, og lad så hunden snuse til legetøjet. Næste gang skjuler du legetøjet i en af dine hænder, men viser din hund begge hænder. Du skal kun give din hund legetøjet, hvis den snuser sig frem til den rigtige hånd. Du kan også prøve at skjule en godbid under en af to eller tre kopper. Når din hund forstår konceptet, kan du prøve at skifte kopperne rundt med det formål, at den vælter koppen for at få godbidden. Hvis du kan, så prøv at skjule din hunds yndlingslegetøj udenfor og opfordre den til at finde det.

Forhindringsbane: Hvis din hund er glad for at løbe og springe, så opsæt en hjemmelavet forhindringsbane i gården eller køb færdigt agilityudstyr, der passer til din hunds størrelse og alder. Gør-det-selv muligheden kan omfatte orange kegler, som du kan lære din hund at løbe slalom om, eller en legetunnel til børn, som er stor nok til, at din hund sikkert og bekvemt kan kravle igennem. Professionelt agilityudstyr, som du kan bruge derhjemme omfatter fletninger, spring, tunneller, stilladser og hundeluftning. Det er ikke kun god motion for din hund, det er også meget stimulerende for den at følge ordrer for at klare en forhindring. Nogle forhindringsbaner kan også tilpasses et indendørs miljø.

Vandlege: Mange hunde er glade for vand og især om sommeren, når temperaturen stiger, kan din hund nyde at løbe med dig gennem en sprinkler eller slange i haven. Den kan måske også lide at apportere lejetøj fra vandet, så hvis du bor tæt på et rent vandområde, der passer til din hunds svømmefærdigheder, så prøv at kaste et stykke flydende legetøj til den, som den så skal hente tilbage til dig. I dag er paddleboarding eller kanosejlads med hunden mere og mere populære sportsgrene. Din hund nyder at være i vandet med dig og vil måske gerne hoppe en tur i vandet for at svømme. Sørg for, at den har en redningsvest til hunde på, også selv om du har tillid til hans svømmefærdigheder. Hvis du ikke lige bor i nærheden af vand, men du har en gård, kan du jo overveje at opstille et hundebassin, som din kammerat kan more sig med at plaske rundt i, især om sommeren. Din hund skal overvåges konstant, når den er i nærheden af vand.

En tur i hundeparken: Hundeparker, som bliver mere og mere populære, er steder, hvor din hund kan løbe frit omkring under forudsætning af, at du holder øje med dens adfærd. Hundeparker er en ideel mulighed, hvor din hund kan omgås andre hunde og lege med dig i åbne omgivelser. Alle hunde er dog ikke trygge ved eller klar til at være sammen med andre hunde, så tag det roligt og sørg for, at den straks reagerer på kommandoen kom, før du tager den med til et område, hvor den kan færdes uden snor. Nogle eksperter anbefaler også, at du tager en energisk gåtur med din hund, før I går hen i parken, så den allerede har haft muligheden for at bruge noget energi, før den kaster sig ud i et potentielt meget stimulerende miljø. Nogle hundeparker har særlige områder eller tidsrum til mindre hunde. Hvis du f.eks. har en Yorkshire-terrier, gravhund eller pommeraner (På det franske marked: Yorkshire-terrier, Dobermannpinscher, Chihuahua / for Polen kan eksempler på racer tilpasses de hunderacer, der oftest søges på internettet / er mere relevante for markedet og i overensstemmelse med Waltham-politikken), er den måske ikke klar til at gøre sig gældende hvad angår meget store hunde, såsom en kæmpe Granddanois eller en Labrador. (Belgisk hyrdehund eller Malinois, Berner Sennenhund/ For Polen kan eksempler på racer tilpasses de hunderacer, der oftest søges på internettet / er mere relevante for markedet og i overensstemmelse med Waltham-politikken.)

Vælg det rigtige legetøj til hunden

Der er mange typer af hundelegetøj, som er beregnet til at sætte fart i de lege, du leger med din hund, samt at holde den beskæftiget, når den er alene. Generelt er det bedst at forsøge at tilpasse størrelsen på legetøjet til din hunds størrelse, hvor større legetøj er mere egnet til større hunde. Men husk på, at legetøj ikke må være så småt, at din hund kan sluge det eller blive kvalt i det. Forskelligt legetøj er også mere velegnet til hunde på forskellige alderstrin. For eksempel er noget bide-legetøj samtidigt med at andet legetøj er beregnet til den ældre hunds gamle tænder. Du må ikke glemme at udskifte legetøj, som ser ud til at være slidt op, og undgå at give din hundeven legetøj beregnet til børn - det kan være farligt for hunden. Hundelegetøj i god kvalitet er fremstillet af materialer, beregnet på at kunne modstå selv kraftig tygning. Her er nogle populære muligheder:

Aktiveringslegetøj: Denne type legetøj findes i forskellige former og størrelser og er beregnet til at stimulere din hunds mentale evner og forhindre kedsomhed når den er alene hjemme. Det meste aktiveringslegetøj indeholder en art for foderanordning i form af et puslespil, såsom en bold, der kan fyldes med en godbid og en åbning, som du kan tilpasse afhængigt af, hvor udfordrende det skal være for din hund at få fat i godbidden, eller et stykke gummilegetøj, hvori der også kan lægges en godbid i. Et andet puslespilslegetøj indeholder en plade med huller, hvor man gemmer godbidder i, som hunden skal finde.

Hundelegetøj til vand: Hvis din hund kan lide vand, findes der en mængde flydende vandlegetøj til timevis af underholdning med at apportere, herunder en flydende skive, falske »sten« som du kan lade hoppe og som den kan apportere, gummilegetøj med snor, samt legetøj, du fylder med vand, som langsomt frigives, når din hund tygger på det, og som giver behagelig nedkøling om sommeren.

Bidelegetøj: Du har sikkert allerede fundet ud af det, men hunde har altså et stort behov for at tygge! Faktisk er tygning nødvendig for deres mentale og fysiske sundhed. At tygge foder tilfredsstiller ikke dette instinktive behov, som alle hunde har. Der findes meget holdbart og såkaldt »uopslideligt« tyggelegetøj på markedet, men det er vigtigt at vælge legetøj, som ikke er for hårdt til din hunds tænder og ikke for bløde, så den let tygger det i stykker. Vælg også et bidelegetøj, der er stort nok til at hunden ikke bliver kvalt i det.

Legetøj til at putte sig med eller bære rundt på:Mange hunde, især unge hvalpe kan godt lidt at lege, sove med eller bare bære rundt på en »sutteklud« eller yndlingslegetøj. Det kan være en T-shirt, der tilhører dig, eller et stykke legetøj specielt beregnet dertil. Men sørg for at vælge legetøj, der er holdbart og let at vaske.

Når det drejer sig om at lege med din hund, er der utallige muligheder for at aktivere din hunds hjerne, fremme dens sociale færdigheder, styrke dens fysiske aktivitet, og bare have det sjovt, når I er sammen. Hvis din hundeven ikke ser ud til straks at reagere entusiastisk på en leg eller legetøj, skal du ikke lade dig afskrække. Det kan tage den lidt tid, før den får greb om en ny legegenstand eller forstår legens regler. Hvis dette sker, så læg legetøjet til side for nu og tag det frem senere eller prøv legen en anden dag. Det er også muligt, at din hund virkelig ikke bryder sig om et bestemt legetøj eller en leg. Hvis dette ser ud til at være tilfældet, så prøv straks en anden leg eller legetøj, som måske er bedre egnet til dens naturlige evner og tilbøjeligheder. Før eller siden finder du en leg eller et legetøj, som hunden elsker, og som giver timevis af underholdning og nye måder til at berige dit forhold til din hund.