LOG IND PÅlogo cat-dog

Har du glemt din adgangskode?

Udfyld e-mailadresse for at modtage et link til nulstilling af adgangskode.

loader image

LOG IND PÅ logo cat-dog

Vi har dig en e-mail

Klik på linket, og følg vejledningen for at nulstille din adgangskode. Har du endnu ikke modtaget en e-mail, bedes du tjekke din spammail.

LOG IND PÅ logo cat-dog

Tak! Vi har sendt en bekræftelsesmail til dig.

LOG IND PÅlogo cat-dog

Gendsend bekræftelses e-mail

Udfyld e-mailadresse for at modtage bekræftelsesmail.

loader image
cat feed

FODER.

Hvornår bliver min killing til en voksen kat

Et trin ad gangen: Sådan holder du trit med din killings nye behov

Din lille katteven kommer til at opleve mange fysiske og mentale ændringer lige fra den er killing til den bliver gammel, og disse ændringer vil blandt andet medføre andre ernæringsbehov. En af de vigtigste overgange i din kats liv er fra at være en sød, livlig killing til at blive en ligeså dejlig, voksen kat. En anden vigtig overgang i mange kattes liv sker ved kastreringen, som kræver bestemte kosttilpasninger, herunder eventuelle kaloriereduktioner. Igennem alle disse overgange er det nemmere for både dig og din kat, hvis du forstår de ændringer, der er på vej. Hvis du er godt forberedt, har du mere ro i sindet og kan sørge for, at din elskede ven er sund og fit i alle livets faser.

Hvornår er min killing voksen?

Ernæringsbehov og livsfaser

I de første seks måneder vokser din killing meget hurtigt. Herefter vokser den markant langsommere. Når den er 12 måneder gammel, synes du måske, at din nysgerrige kat stadig ligner en killing og laver rigeligt med ballade. Men mange killinger er fuldt udvoksede, når de er 9-12 måneder. Når den bliver 1 år, anses din killing som regel for at være en voksen kat (også selvom du mener, at den endnu ikke opfører sig sådan!).

Ernæringsbehov og livsstilsfaktorer

Efterhånden som din killing bliver voksen, er det vigtigt at holde trit med dens nye behov. Udover at den vokser langsommere, afhænger kattens ernæringsbehov af bestemte livsstilsfaktorer. Dette kan blandt andet være reduceret fysisk aktivitet, som afhænger af, om din kat har adgang til udendørs områder eller ej, om den er kastreret eller ej og om den styrer hjemmet eller skal dele med en anden kat eller hund. Sidstnævnte stimulerer den ofte mere, end hvis den ikke bor sammen med andre husdyr. For eksempel, og som forventet, har en ung, voksen kat, der har adgang til udendørs områder og somme tider leger med andre husdyr, sandsynligvis et større kaloriebehov end en indekat, der ikke bor sammen med andre husdyr, og som har en mere inaktiv livsstil

Hvornår en bliver killing til kat – Perfect Fit

LÆS MERE

Forstå din killings ernæringsbehov

Måske er første trin i din kats livslange velbefindende at du forstår, hvordan og hvorfor din killings behov er anderledes end en voksen kats behov. Din killing har en lille mavesæk, så den kræver ikke blot mange måltider - den behøver sommetider helt op til 18 måltider pr. døgn for at stille sulten, som hvis den levede i naturen – men den har også brug for foder med masser af proteiner, fedt og en god mineralbalance, der opfylder dens energibehov. Man skal spise meget for at blive til en voksenstørrelse! Herudover, som du nok ved, har killinger masser af energi! Med alle de intensive lege, slåskampe og alt det vokseværk, er det særligt vigtigt for din kat, at få noget foder, som er af en god kvalitet, ernæringsmæssigt tilstrækkeligt og afbalanceret. Dette vil skabe en sund base for resten af livet. Derfor anbefales det generelt, at fodre din ven med specielt killingefoder i dens første leveår.

Overgangen til voksenfasen og livsstilsændringer: Din kats nye ernæringsbehov

Den bedste tid til at overveje en kastrering/sterilisering er, når din killing er blevet 6 måneder og snart er kønsmoden. Af sundhedsmæssige årsager anbefaler mange dyrlæger tit tidlig kastrering/sterilisering, når din killing er 4-6 måneder gammel. Det er vigtigt at vide, at en kastrering har visse konsekvenser for din kats appetit og stofskifte. For eksempel ændres en kastreret kats evne til at forbrænde kalorier og den kan hurtigt tage op til 20 % på.

Der er en chance for, at katten også tigger om mad oftere i et forsøg på at tilfredsstille den nyopdagede sult. Derfor er det vigtigt at holde godt øje med kattens kropsvægt i den svære 18-ugers periode efter kastreringen/steriliseringen samt at være opmærksom på kattens foderindtag.

Overgangen fra killingefoder til kattefoder

Voksne katte har behov for mindre fodermængder på grund af et reduceret aktivitetsniveau (Din hyperaktive pelsbold kommer til at tage det roligt en dag!), at de vokser meget langsommere, og at deres stofskifte er meget mindre aktivt efter kastrering/sterilisering. Derfor er det bedst at skifte fra killingefoder til kattefoder, som har færre proteiner og mindre fedt, når din kat er omkring 1 år gammel. Hvis katten kastreres/steriliseres, er det eventuelt bedre at skifte til voksenfoder på et tidligere tidspunkt - fra 6 måneder til 1 år – alt afhængigt af din dyrlæges anbefalinger - og når der er tegn på, at alle dele af kroppen er færdigudviklet. Det afhænger af næringsindholdet i det valgte foder (f.eks. opskrift til killinger eller til steriliserede killinger fra 6 til 12 måneder).

Kunsten at skabe en god overgang

Overgangen fra killingefoder til kattefoder skal foretages lidt efter lidt og kræver lidt planlægning. En for hurtig overgang kan medføre fordøjelsesproblemer hos din kat. En gradvis overgang over 5-8 dage er den bedste måde at lade din kat vænne sig til den nye kost på. Start med at blande en lille smule – ca. 10 % – kattefoder i killingefoderet. Øg procentdelen af kattefoder hver anden dag. Som regel har din killing klaret overgangen på 7. eller 8. dag. Hvis du ikke allerede har gjort det, anbefales det tit at starte med at introducere forskellige smagsretninger og konsistenser i foderet, herunder både tørfoder og vådfoder. Hermed sikrer du dig, at din kat ikke bliver kræsen. Herudover elsker nogle katte helt naturligt variation

Overvågning af din voksne kats vægt

Efterhånden som din kat bliver ældre og begynder at spise kattefoder, er det særligt vigtigt at overvåge dens kropsvægt. For at hjælpe din kat med at opretholde en sund kropsvægt, kan du prøve at tilføje lidt vådfoder til din kats tørfoderkost. Fordelen ved vådfoder er et meget højere indhold af vand, som altid er godt for din kat. Du kan også prøve med foderlegetøj, som stimulerer din kat mentalt. Sidst men ikke mindst kan du ligeledes hjælpe din kat med at opretholde en sund kropsvægt ved regelmæssigt at lege dens yndlingslege og bruge kattelegetøj til at opfordre til fysisk aktivitet.

Den undervægtige kat

Selvom de fleste af os fokuserer på at undgå en overvægtig kat, er det lige så vigtigt at sørge for, at den ikke er undervægtig. Hvis din voksne kat ser lidt tynd ud eller pludselig nægter at spise, skal du spørge din dyrelæge til råds. Vægttab kan være et tegn på sundhedsproblemer eller at din kats kostbehov ikke opfyldes tilstrækkeligt. Din dyrelæge kan rådgive dig om enhver form for kostændring, der skal foretages. Det anbefales især, at få givet din killing en ormekur, så snart den er fravænnet, for at forhindre problemer i voksefasen forårsaget af parasitter i tarmene. Spørg din dyrelæge om, hvor tit en ormekur skal foretages.

Informationer om optimal ernæring til din kat: Det kan godt betale sig!

Så som du kan se, er voksefasen ikke nødvendigvis en svær tid for din killing – eller stresset for dig – så længe du forstår de fysiske og/eller adfærdsmæssige ændringer, som din killing kan opleve i en kort periode på vejen til at blive voksen. Det er særligt vigtigt ikke at undervurdere den vigtige rolle, som passende ernæring spiller i din killings udvikling. Jo tidligere du får etableret en ernæringsmæssigt afbalanceret, aldersrelevant kost for din kat, jo bedre er det for katten i forhold til de virkelige, langvarige sundhedsfordele.