Forstå din killings ernæringsbehov
Måske er første trin i din kats livslange velbefindende at du forstår, hvordan og hvorfor din killings behov er anderledes end en voksen kats behov. Din killing har en lille mavesæk, så den kræver ikke blot mange måltider - den behøver sommetider helt op til 18 måltider pr. døgn for at stille sulten, som hvis den levede i naturen – men den har også brug for foder med masser af proteiner, fedt og en god mineralbalance, der opfylder dens energibehov. Man skal spise meget for at blive til en voksenstørrelse! Herudover, som du nok ved, har killinger masser af energi! Med alle de intensive lege, slåskampe og alt det vokseværk, er det særligt vigtigt for din kat, at få noget foder, som er af en god kvalitet, ernæringsmæssigt tilstrækkeligt og afbalanceret. Dette vil skabe en sund base for resten af livet. Derfor anbefales det generelt, at fodre din ven med specielt killingefoder i dens første leveår.
Overgangen til voksenfasen og livsstilsændringer: Din kats nye ernæringsbehov
Den bedste tid til at overveje en kastrering/sterilisering er, når din killing er blevet 6 måneder og snart er kønsmoden. Af sundhedsmæssige årsager anbefaler mange dyrlæger tit tidlig kastrering/sterilisering, når din killing er 4-6 måneder gammel. Det er vigtigt at vide, at en kastrering har visse konsekvenser for din kats appetit og stofskifte. For eksempel ændres en kastreret kats evne til at forbrænde kalorier og den kan hurtigt tage op til 20 % på.
Der er en chance for, at katten også tigger om mad oftere i et forsøg på at tilfredsstille den nyopdagede sult. Derfor er det vigtigt at holde godt øje med kattens kropsvægt i den svære 18-ugers periode efter kastreringen/steriliseringen samt at være opmærksom på kattens foderindtag.
Overgangen fra killingefoder til kattefoder
Voksne katte har behov for mindre fodermængder på grund af et reduceret aktivitetsniveau (Din hyperaktive pelsbold kommer til at tage det roligt en dag!), at de vokser meget langsommere, og at deres stofskifte er meget mindre aktivt efter kastrering/sterilisering. Derfor er det bedst at skifte fra killingefoder til kattefoder, som har færre proteiner og mindre fedt, når din kat er omkring 1 år gammel. Hvis katten kastreres/steriliseres, er det eventuelt bedre at skifte til voksenfoder på et tidligere tidspunkt - fra 6 måneder til 1 år – alt afhængigt af din dyrlæges anbefalinger - og når der er tegn på, at alle dele af kroppen er færdigudviklet. Det afhænger af næringsindholdet i det valgte foder (f.eks. opskrift til killinger eller til steriliserede killinger fra 6 til 12 måneder).
Kunsten at skabe en god overgang
Overgangen fra killingefoder til kattefoder skal foretages lidt efter lidt og kræver lidt planlægning. En for hurtig overgang kan medføre fordøjelsesproblemer hos din kat. En gradvis overgang over 5-8 dage er den bedste måde at lade din kat vænne sig til den nye kost på. Start med at blande en lille smule – ca. 10 % – kattefoder i killingefoderet. Øg procentdelen af kattefoder hver anden dag. Som regel har din killing klaret overgangen på 7. eller 8. dag. Hvis du ikke allerede har gjort det, anbefales det tit at starte med at introducere forskellige smagsretninger og konsistenser i foderet, herunder både tørfoder og vådfoder. Hermed sikrer du dig, at din kat ikke bliver kræsen. Herudover elsker nogle katte helt naturligt variation.
Overvågning af din voksne kats vægt
Efterhånden som din kat bliver ældre og begynder at spise kattefoder, er det særligt vigtigt at overvåge dens kropsvægt. For at hjælpe din kat med at opretholde en sund kropsvægt, kan du prøve at tilføje lidt vådfoder til din kats tørfoderkost. Fordelen ved vådfoder er et meget højere indhold af vand, som altid er godt for din kat. Du kan også prøve med foderlegetøj, som stimulerer din kat mentalt. Sidst men ikke mindst kan du ligeledes hjælpe din kat med at opretholde en sund kropsvægt ved regelmæssigt at lege dens yndlingslege og bruge kattelegetøj til at opfordre til fysisk aktivitet.
Den undervægtige kat
Selvom de fleste af os fokuserer på at undgå en overvægtig kat, er det lige så vigtigt at sørge for, at den ikke er undervægtig. Hvis din voksne kat ser lidt tynd ud eller pludselig nægter at spise, skal du spørge din dyrelæge til råds. Vægttab kan være et tegn på sundhedsproblemer eller at din kats kostbehov ikke opfyldes tilstrækkeligt. Din dyrelæge kan rådgive dig om enhver form for kostændring, der skal foretages. Det anbefales især, at få givet din killing en ormekur, så snart den er fravænnet, for at forhindre problemer i voksefasen forårsaget af parasitter i tarmene. Spørg din dyrelæge om, hvor tit en ormekur skal foretages.
Informationer om optimal ernæring til din kat: Det kan godt betale sig!
Så som du kan se, er voksefasen ikke nødvendigvis en svær tid for din killing – eller stresset for dig – så længe du forstår de fysiske og/eller adfærdsmæssige ændringer, som din killing kan opleve i en kort periode på vejen til at blive voksen. Det er særligt vigtigt ikke at undervurdere den vigtige rolle, som passende ernæring spiller i din killings udvikling. Jo tidligere du får etableret en ernæringsmæssigt afbalanceret, aldersrelevant kost for din kat, jo bedre er det for katten i forhold til de virkelige, langvarige sundhedsfordele.