LOG IND PÅlogo cat-dog

Har du glemt din adgangskode?

Udfyld e-mailadresse for at modtage et link til nulstilling af adgangskode.

loader image

LOG IND PÅ logo cat-dog

Vi har dig en e-mail

Klik på linket, og følg vejledningen for at nulstille din adgangskode. Har du endnu ikke modtaget en e-mail, bedes du tjekke din spammail.

LOG IND PÅ logo cat-dog

Tak! Vi har sendt en bekræftelsesmail til dig.

LOG IND PÅlogo cat-dog

Gendsend bekræftelses e-mail

Udfyld e-mailadresse for at modtage bekræftelsesmail.

loader image
dog feed

BEVÆGELSE.

Hvor meget motion har min hund behov for?

Et af de mest almindeligt stillede spørgsmål fra hundeejere i dag er, "Hvor meget motion har min hund behov for?" Fra den spændende tid, hvor du først beslutter dig for at få hund, til langt op i din elskede kammerats alderdom, bør du tænke på et passende aktivitetsniveau for din hund på alle dens alderstrin. Er du i gang med at vælge om du/I skal have en ny hund og tænker på, om forskellige racer virkelig har behov for forskellige aktivitetsniveauer? Det korte svar er ja. Men hunde er enkeltindivider, så der er forskelle på hunde, også inden for samme race. Hvad du tror er en rolig race med et lavt aktivitetsniveau kan overraske dig med, hvor meget den elsker at lege, og omvendt kan en race, som typisk har et højt energiniveau, vise sig at være langt mere magelig, end du har forventet. Ud over racen er det også vigtigt at tænke på din hunds livsstil og forventede levealder. Hvis du har en voksen hund, der har taget ganske meget på for nylig, kan dette være et tegn på, at den ikke får nok motion til dens anbefalede energiindtag. Men hvis din ældre hund ikke ser ud til at kunne løbe eller gå så hurtigt som den før kunne, skal du måske overveje, om dens regelmæssige motionsplan er for anstrengende for den. Og hvis du har en helt igennem energisk hvalp, kan det måske komme som en overraskelse for dig, at selv hvalpe kan få for meget motion (selv om den ikke ser ud til at synes det). Husk, at uanset racen på din hund og uanset om den er raceren eller af blandet race, en hvalp, voksen eller ældre hund har alle behov for fysisk motion. Og det er rigtigt, uanset hvor din hund bor - frihed til at løbe omkring i haven eller indendørs, i byen eller på landet. Det centrale er at tilpasse din hunds aktivitet til dens evner, og sørg for at forhøre dig hos en dyrlæge, hvis du har spørgsmål.

Menneskets bedste ven: fra arbejdshund til kammerat

Vi glemmer nogle gange, at domesticerede hunde har eksisteret i tusinder af år, og de anses bredt for at være blandt de første arter, der blev domesticeret. Gennem århundreder er hunde blevet avlet til at arbejde sammen med mennesker, som hyrdehunde, til at beskytte husdyr, en hjælp i vildtjagt og –sporing, ved deltagelse i eftersøgning og redningsindsats, som vagthunde eller til at hjælpe os som slædehunde med at komme fra et sted til et andet, ofte under ekstremt barske forhold. På den måde har hunde i tusindvis af år levet et meget aktivt, fysisk anstrengende liv. I dag er mange hunde som følge af vores stadig mere bymæssige, stillesiddende livsstil, familiedyr, der tilbringer en stor del af tiden i hjemmet, mens de venter på, at deres ejere kommer hjem. Hvis din hund i lighed med mange af vores venner af hunderacen ikke længere er arbejdshund, er det værd at overveje, om den stadig har et naturligt, biologisk behov for fysisk aktivitet. Tit kræves der kun en smule opmuntring og en lille portion entusiasme fra din side for at vække din hunds naturlige trang til at være aktiv og på farten.

What is the right amount of exercise for your dog

LÆS MERE

Motion til hunde efter race

Din hundevens behov for motion afhænger frem for alt af dens alder, helbred, race og individuelle personlighed. Størrelse er i sig selv ikke nødvendigvis en god indikator for en hunds aktivitetsbehov. Mange mennesker mener rent faktisk, at små hunde ikke har behov for så meget motion. Det gælder måske for nogle små hunde, såsom pommeraneren (der i Frankrig kaldes pinscher) eller en Chihuahua. Men hvis du nogen sinde har set en Jack Russell-terrier eller en West Highland White-terrier i aktion, så ved du også, at små tætbyggede hunde kan have masser af energi.

Således kan hunde, afhængig af den race eller gruppe de tilhører (arbejdshunde, hyrdehunde, skødehunde eller familiehunde, samt jagthunde, for blot at nævne nogle få) have en tilbøjelighed til at have behov for mange eller få aktiviteter. De fleste racer hører under en af fire kategorier, herunder hunde med lav, moderat og høj aktivitet, samt hyperaktive hunde. Husk dog på, at dette er generelle retningslinjer frem for faste og gældende regler. Uanset racen har hver hund sin egen personlighed og tilbøjelighed. Så det er bedst ikke at tro, at din skødehund altid ønsker at slænge sig på sofaen med dig, eller at din arbejdshund nødvendigvis er vild med at løbe. Prøv at foreslå et aktivitetsniveau, der anbefales til hundens behov, og hold derefter øje med, hvad den ser ud til at trives godt med og er i stand til at gøre. Her er nogle grundlæggende retningslinjer, der kan hjælpe dig.

Rolige hunde med lavere aktivitetsbehov

Motionsniveau: fra en time om dagen eller mere, for eksempel ved at gå i snor eller andre lege med lav effekt. Husk på, at mens din hund synes at trives med et ret lavt aktivitetsniveau, så prøv gradvist at øge dens daglige fysiske motion ved at tilføje 15 minutters ekstra gang eller leg, når det er muligt.

Tilhører gerne gruppen af skødehunde eller hyrdehunde, og måske gruppen af brugshunde.

Nogle eksempler: Bichon frise, Cockapoo, Yorkshire-terrier, og Dværgpinscher ... (markedsføres for at lokalisere racerne)

Hunde med lav aktivitet vil ofte:

 • Nyde en kort gåtur hver dag
 • Kunne lide at blive taget op og blive båret, når de bliver trætte
 • Elske at sove
 • Have deres egne ideer om træning
 • Være tilbøjelige til at tage lidt på
 • Sætte pris på masser af ekstra nænsom og kærlig pleje
 • Være meget afslappede og rolige

Hunde med et moderat aktivitetsniveau

Anbefalet motion: 1-3 timer om dagen, for eksempel med leg, uden snor

Tilhører gerne grupperne terriere eller brugshunde og måske gruppen af jagthunde

Nogle eksempler: Airedale-terrier, skotsk Terrier, Cockerspaniel, engelsk setter... (markedsføres for at lokalisere racerne)

Hunde med et moderat aktivitetsniveau vil ofte:

 • Gerne gå ture to gange om dagen for at strække benene
 • Nyde at blive sluppet fri af snoren for at rende omkring
 • Falde i søvn derhjemme, efter at de har været ude
 • Elske at blive trænet
 • Er trygge, men opfører sig godt sammen med fremmede

Aktive hunde med stor energi

Anbefalet motion: 3-6 timer om dagen, for eksempel med løb, leg, uden snor

Tilhører ofte grupperne arbejdshunde eller støvere og muligvis jagthunde

Nogle eksempler: Border collie, Labrador, golden retriever, Malinois, Schæferhund ... (markedsføres for at lokalisere racerne)

Hunde med stor energi vil ofte:

 • • Kunne lide at gå flere ture end du gør, helst et sted, hvor de kan løbe frit
 • Altid være klar til at gå
 • Være aktive omkring huset, selv efter masser af motion
 • Løbe langt væk, når de bliver sluppet fri af snoren
 • Have større kapacitet end deres ejere til motion
 • Aldrig blive træt af at lege 'Hent'
 • Have tendens til at være lidt undervægtige
 • Kunne være lidt for begejstrede, når de møder nye mennesker

Hunde med et meget højt aktivitetsniveau

Nogle hunde med et meget højt aktivitetsniveau kan lege og foretage aktiviteter under ekstreme forhold. For eksempel er slædehunde bygget til at arbejde over lange distancer, undertiden hundredvis af kilometer, og i meget lave temperaturer. Disse noget specielle hunde har behov for meget motion, både af hensyn til deres fysiske og psykiske velbefindende.

Er gerne fra grupper af arbejdshunde

Nogle eksempler: sibirisk husky, den canadiske eskimo-hund...

Hunde med stor energi vil ofte:

 • Have en utrolig udholdenhed
 • Have brug for masser af mental stimulation
 • Ikke kunne få motion nok

dog

fordelene ved at motionere din hund

Det er meget vigtigt at få nok regelmæssig motion for at holde din hunds idealvægt og fysiske velvære, men det er også vitalt for din hunds psykiske velvære og glæde. Ligesom mennesker har hunde brug for at kunne få afløb for den energi, som har bygget sig op i løbet af dagen, især hvis de tilbringer meget af deres tid indendørs eller alene hjemme. Motion er en meget vigtig metode til at få afløb for den energi, samtidig med, at det stimulerer din hunds mentale evner og at den ikke keder sig. Det er også vigtigt at tilbyde din hundforskellige slags motion og legog især for visse racer, muligheden for at give udtryk for instinktiv adfærd såsom svømning, sporing, hentning eller brug af dens højt udviklede lugtesans, syn eller hørelse ). Fysisk aktivitet giver også din hund mulighed for at komme i kontakt med andre hunde, mennesker og dens naturlige miljø, hvilket lærer den sociale færdigheder for hele livet.

Sundhedsproblemer og motion

Ikke al fysisk aktivitet passer til alle hunderacer. For eksempel har kortskallede hunde, som har flade, brede kranier eller afkortede hoveder, som får deres ansigter til at se flade ud (f.eks. Cavalier King Charles Spaniel, boxere, eller Shih-Tzu), ofte åndedrætsproblemer, hvilket forhindrer, at de udfører intens motion. De kan også være meget følsomme over for at blive overophedet, hvilket kan være farligt for dem. Visse hunderacer er også særligt tilbøjelige til at få gigt eller betændelse i leddene. Tegn, man skal holde øje med, er halten, gispen eller halthed. Disse racer omfatter Granddanois samt nogle af de hunde, der normalt har et højt energiniveau, såsom Schæferhunde og Labrador-hunde. Hvis din hund har gigt, anbefales det naturligvis ikke at deltage i aktiviteter, der kræver mange spring. Under alle omstændigheder anbefales det at bringe din hund til dyrlægen til regelmæssig kontrol. Dyrlægen er i stand til at finde eventuelle helbredsproblemer hos din hund samt rådgive dig om den mest hensigtsmæssige motion for den.

Hver hund har sin eget aktivitet

Bortset fra din hunds alder, generelle helbredstilstand eller race så glem ikke at tænke påpå dens individuelle personlighed .Så hvis din hund synes besluttet på at følge dine børn i skole hver dag, skulle du måske tænke på at melde den til en hundesport, hvor den får muligheden for at gøre dette oftere. Eller hvis den på den anden side styrer lige hen mod nærmeste vand (det gælder også for naboens pyntelige fiskedam), er det måske på tide at tænke over at prøve paddleboarding eller at springe i havnebadet med den. Du vil måske i første omgang afprøve en række aktiviteter med din kammerat og se, hvad den ser ud til at nyde mest. Hvem ved? I opdager måske begge to, at den ikke kan få nok af agility eller hunde-frisbee, og måske viser det sig, at du også er vild med det. Og husk, at det vigtigste er at respektere din hunds rytme ogat det er sjovt for jer begge!

Husk at hvis du vælger en hund, er det meget vigtigt at tænke over, om den har høje eller lave aktivitetskrav, og om du har den type livsstil, der kan opfylde de behov. Hvis du er den sportslige type, der ikke anser det for noget at bestige et bjerg og derefter en afslappende svømmetur til at køle af på, så skal du måske vælge en livlig hund med stor energi, som nok vil nyde din aktive livsstil. Hvis du derimod foretrækker en rolig spadseretur rundt om huset og endnu ikke har fået prøvet de nye løbesko, du anskaffede sidste år, er det nok bedre at vælge en hund med et lavere aktivitetsniveau.